Vogels voeren

 

Ik hou van vogels kijken, en één van de meest comfortabele manieren om dat te kunnen doen is ze te voeren en af te wachten wat komen gaat.

koolmees Net als iedereen, denk ik, begon ik met de standaard verkrijgbare vetbollen, pindanetjes en zelf geregen slierten van ongepelde pinda's. Hiermee ben je vrijwel verzekerd van regelmatige bezoekjes door pimpel- en koolmezen.
 
Na een tijdje volgden een overdekt voederhuisje op paal in het midden van de tuin, en wat gesneden appels op de grond voor de merels.
voederhuisje
merel Heel af en toe waagde ook een roodborstje zich in het voederhuisje. roodborstje
boomkruiper Echt leuk werd het toen ik las dat je spechten en boomkruipers kunt lokken met een likje pindakaas op de bast van een boom.
Dat bleek te werken, zij het dat de grote bonte specht die er binnen 2 uur zat de pindakaas zelf links liet liggen en meteen aan de pindaslinger begon.
grote bonte specht
(Vlaamse) gaai Ik weet niet of vogels elkaar inlichten over lekkere hapjes, feit is dat niet lang daarna ook een gaai (of Vlaamse gaai) de pindaslinger ontdekte.
 
De vetbollen en pindanetjes waren inmiddels niet meer aan te slepen, gaaien en inmiddels ook spreeuwen en eksters zijn gulzige gasten.
ekster
keep op voedersilo
pimpelmees op pinda-silo
Intussen was Vivara van start gegaan met de import en verkoop van gespecialiseerd vogelvoer, voeder-systemen, nestkastjes en verwante zaken.
De voedersilo met "high energy" zadenmix en de "afgeschermde" pinda-silo's die ik eerst kocht, waren vanaf het begin een groot succes bij de kool- en pimpelmezen.
 
Zelfs een matkop kon de verleiding niet weerstaan.
 
In de koudste periode verbruikten al die mezen samen een kilo "high energy mix" en een halve kilo pinda's per week!
Niet gek voor een tuin van nog geen 30 m².
pimpelmees op pinda-silo
matkop op pinda-silo
roodborstje op voedertafel Een lage voedertafel met speciaal grondvoer (o.a. graanvlokken en rozijnen) bleek een groot succes bij het roodborstje, Turkse tortels, merels, houtduiven, koolmezen en kepen (die 's winters dagelijks met tientallen tegelijk onze tuin bezoeken), eksters en later ook groenlingen. Turkse tortel op voedertafel
houtduif en keep op voedertafel koolmees en keep op voedertafel groenlingen op voedertafel
kepen bij grondvoederstation Het grondvoederstation met beschermkooi was geliefd bij roodborst, heggenmus, kepen en koolmezen.
Ook de houtduiven en Turkse tortels staken regelmatig hun kop tussen de spijlen om wat van het voer te bemachtigen.
Turkse tortel bij grondvoederstation
grote bonte specht op pindacake Met de komst van de pindacakes was het hek pas echt van de dam. Dit blijkt inmiddels het lievelingsvoer van mezen, spechten, kepen en groenlingen.
Sinds ik pindacakes heb opgehangen zijn de grote bonte spechten dagelijks terugkerende bezoekers geworden, mannetje en vrouwtje om beurten.
In de koude periode profiteert het roodborstje van de slordige eetgwoonten van de spechten: wat die morsen pikt het roodborstje vrijwel meteen op.
kepen op pindacake

Het "verbruik" aan pindacakes was tegen het eind van de winter bijna twee stuks per week.
Ook een slechts één keer gesignaleerd zwartkop mannetje ging zich te buiten aan een pindacake.

Heel aandoenlijk was ook het pimpelmezen paartje, waarvan het mannetje telkens wat stukjes pindacake kwam halen om aan zijn (potentiële) partner aan te bieden.

keep op voedersilo Hoewel de kepen in eerste instantie op de pindacakes leken af te komen, hebben ze zich later vrijwel al het voer toegeëigend.

Begin april heb ik twee maal een sperwer gesignaleerd boven ons huizenblok.
Hoewel ik blij ben dat deze vogel weer helemaal terug is in Nederland, is dit toch niet het soort "vogels voeren" wat me in eerste instantie voor ogen stond.

jonge koolmees Eind mei vlogen de jonge koolmezen uit.
De ouders blijven de uitgevlogen jongen nog ongeveer een week bijvoeren.
De jongen kregen van hun ouders meteen een rondleiding langs de pindacakes.

Na het uitvliegen van de jonge pimpelmezen kwamen de ouders zich vol vreten met pindacake en zonnebloemzaden.

specht met jong Begin juni kwam ook de specht met een jong langs om het te leren waar het voor voedsel (in dit geval alweer pindacakes) terecht kan.

 

 

Op de website van Vogelbescherming Nederland vind je ook informatie over vogels in de tuin en vogels voeren.
Tevens kun je hier de gratis brochure "Meer vogels in de tuin, tips voor het inrichten van een vogelvriendelijke tuin" aanvragen.

Vogels over de vloer, door Robert Burton In het boek Vogels over de vloer van Robert Burton zijn heel veel details te vinden over voedselkeuze, opstelling/plaatsing, nestkastjes, en het (tuin) vogels kijken.

Ook de gratis catalogus van Vivara bevat een schat aan informatie.

 

 

Vogels voeren is een aangename en misschien zelfs wel nuttige bezigheid, die je veel plezierige uurtjes kan bezorgen.

Ik kan het je van harte aanbevelen.

 

Zaandam, 8 juni 2004
Rob van der Woude